Tangram minták

Ez az ősi játék igen közismert, és közismert az is, hogy fejlesztő hatása kimagasló. 

Azonban fontos tudnunk játszatásakor két dolgot (erről ritkán esik szó):

1) A gyerekeknek sokkal könnyebb, ha az a minta, amit ki kell rakni, az éppen akkora, hogy a tangram elemeivel éppen le lehessen fedni! Sokszor ezek a minták kicsiben vannak csak megadva, és így a gyerekek küszködnek a kirakással. 
Ezért készítettük el néhány mintának a "valódi" méretű mását. Az Építsük fel! 3. osztályos gyűjteményhez készül 4. mellékleten található tangram kivágásával játsszható. (A tangram négyzet mérete 13,5 cm x 13,5 cm; természetesen ezzel a mérettel elkészíthető saját készlet, bármilyen anyagból.)

2) A minták nehézségét főként a körvonal töredezettsége adja. Minél tagoltabb a minta, annál könnyebben kirakható a minta, minél "tömörebb", annál nehezebb. Ezt azért fontos tudnunk, hogyha a gyerekeknek szeretnénk ajánlani mintát (differenciálás), akkor megfelelő nehézségűt kínáljunk neki.  

Érdemes a gyerekeket hagyni, hogy szabadon próbálkozzanak a kirakásokkal. 

Reméljük a minták inspirációt nyújtanak ahhoz, hogy saját mintákat is alkossanak. (Ezeket érdemes kürölrajzolni, és így másnak készítettek egy rejtvényt.

Fel lehet vetni azt is, hogy Tangrammal kirakható minden szám, és minden betű is! 
Megpróbálhatják ezeket kirakni saját ötlet alapján! 
(Az interneten is vannak minták ehhez, illetve szeretnénk majd mi is elkészíteni a "valódi" méretű mintákat. Ha kész lesz, feltöltjük ide, de ne feledjük, hogy mennyi érték van abban, ha a gyerek magától alkotja meg a betűket, számokat!)

© 2020.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!